Rusi žele istražiti jezera na istoku Antarktika

Rusi žele istražiti jezera na istoku Antarktika

31.07.2008

Za Ruse je projekat istraživanja jezera usporediv sa natjecanjem između Rusije i Amerike prije 40 godina kada je u centru pažnje bilo ko će prvi na Mjesec. Ovaj put Rusi žele biti prvi.

Čak 4000 metara ispod leda se nalaze brojna jezera Antarktika čiji vodeni svijet bi trebao biti nevjerovatan.

O starosti ledene površine se naučnici još uvijek samo mogu raspravljati. Prema njihovim pretpostavkama je led star od 500 000 godina do nekoliko miliona godina.

Na ovom dijelu Antarktika je 21.7.1983. izmjerena najniža temperatura zraka ikad izmjerena na Zemlji, ako izuzmemo različite fizikalne eksperimente. Temperatura je iznosila -89° C. Prosječna temperatura zraka ovdje iznosi -60° C, ali unatoč temperaturi vode ovih jezera od nekih -3° C, voda ne ledi zbog zagrijavanja sa tla i pritiska leda od više stotina Bara na vodu.

Organizmi koji ovdje žive su prilagođeni jedinstvenim uvjetima na planeti Zemlji. U obzir se trebaju uzeti konstantni mrak, mnogo kisika u vodi i temperature ispod nule. Budući da su temperature na tlu više od od temperatura ispod leda, pretpostavlja se da se organizmi na dnu znatno razlikuju od onih na manjim dubinama.

Naučnici širom svijeta smatraju da bi se ovaj osjetljivi ekosistem mogao poremetiti istraživanjem jezera. Međutim, Rusi su ispunili sve obaveze prema Naučnom komiteu za istraživanje Antarktika u St. Petersburgu, zbog čega im se rad na ovom projektu ne može zabraniti.

Prije par godina je jedan naučni tim otkrio da ispod debele površine leda nema samo jezera nego da u dubini teku i rijeke. Najvjerovatnije rijeke čak povezuju različita jezera.

Do sada je poznato da na ovom području ima 150 jezera, a najveće je jezero Vostok sa površinom od 50 puta 250 kilometara i dubinom od 600 metara. Bušenje leda iznad ovog jezera je planirano obaviti do 2010. godine. Zadnjih 100 metara će se izbušiti već 2009. godine prije nego što se sljedeće godine naučnici posvete istraživanju samog jezera. Jezero Ellsworth je znatno manje i njegovo istraživanje je planirano 2012/2013.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan