Rekonstruisana preslikana Vincent van Goghova slika

Rekonstruisana preslikana Vincent van Goghova slika

31.07.2008

Pomoću rendgenskih zraka je internacionalni tim u Holandiji na van Goghovoj slici “Grasgrond” napokon uspio rekonstruisati sliku koju je slikar preslikao. Očito je van Gogh češće preslikavao svoje starije slike novijim.

Već 1887. godine su pregledi slike otkrivali obris glave na ovoj slici travnjaka, uslikanoj u Parizu. Međutim, tadašnja tehnologija je bila više ograničena nego što je to danas, te je preslikana slika ostala nevidljiva.

Sada su naučnici pomoću rendgenskih zraka uspjeli otkriti nepoznatu sliku. U tu svrhu su rendgenski zraci dva dana u slici raščlanjivali pigment po pigment. Rendgenskim zracima je bilo moguće proći kroz sve slojeve te je dobivena slika kvalitete gotovo obične fotografije u boji. Naime, radi se o ženskom portretu koji je slikar preslikao.

Na ovaj način će ubuduće biti moguće otkrivati i druge preslikane slike poznatih slikara. Eksperti smatraju kako se čak u trećini van Goghovih slika krije druga preslikana slika.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan