Rak dojke vidljiv i na kosi?

Rak dojke vidljiv i na kosi?

07.02.2008

Australijski naučnici su kod 12 žena potvrdili dijagnozu raka dojke testovima koji su rađeni na kosi. Ovaj test bi se ubuduće mogao koristiti u kombinaciji sa mamografijom.

Da je moguća povezanost između unutrašnje strukture kose i raka dojke, pretpostavljao je internacionalni tim istraživača već prije nekoliko godina. Međutim, razvijanje testa za rano dokazivanje raka dojke pomoću strukture u kosi, nije uspjevalo.

Sada su naučnici u Sidniju razvili metodu koja bi se mogla uzeti u obzir kao test za otkrivanje raka dojke.

Test se radi pomoću rendgenskih zraka. Naučnici su otkrili da kod žena kod kojih je već dijagnosticiran rak dojke postoje razlike u strukturi kose koje ih razlikuju od žena koje ne boluju od ove bolesti.

Pomoću ovog testa su uspjeli potvrditi rak dojke kod 12 od 15 žena koje imaju rak dojke.

Test je nažalost pogrešan kod 2 od 10 slučajeva, ali ni mamografija ni mamografija ne daje uvijek tačne rezultate, zbog čega se ovaj test bez problema može koristiti u kombinaciji sa mamografijom.

Test nije pogodan za rano otkrivanje raka dojke, ali se naučnici nadaju da će na ovaj način smanjiti broj pogrešnih dijagnoza.

Razlog zbog kojeg se struktura kose kod žena koje imaju rak dojke mijenja, naučnici još uvijek nisu otkrili.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan