Psihologija šampiona

Psihologija šampiona

27.12.2007

Šta bi moglo biti bolje za ispitivanje krajnjih sposobnosti kod čovjeka od olimpijade? “Journal of Psihology” će pretstojeću olimpijadu u Pekingu obilježiti istraživanjima nauke koja stoji iza atletike i izdržljivosti sportista.

Ovo istraživanje se bazira na proučavanju gena koji čovjeka čine šampionom, ispitivanju psihologije vrhunskih atletičara, njihovih rezultata, ograničenja i načina kako se ona mogu prevazići.

Povišena tjelesna temperature je jedna od glavnih barijera u mnogim sportovima, a kako je pokazala studija Romaina Meeusena, sistem neurotransmitera ima veoma značajnu ulogu u kontroli i percepciji termoregulacije.

Štakori kod kojih je pomoću Zybana (sredstva za odvikavanje od pušenja) sputan dopamin i noradrenalin, mogli su vježbajti 20 minuta duže bez obzira na vrućinu, a i bolje su podnosili povišenu tjelesnu temperaturu.

Koji geni utječu na to da neko postane šampion?

Istraživači su identifikovali 23 zasebne genetske varijacije koje poboljšavaju atletske mogućnosti . Moglo bi se reći da bi da se zadese optimalne genetske kombinacije kod jedne osobe, svjetski rekord kao što je rekord Paule Radcliffe vjerovatno bio oboren.

Ako sve prepustimo prirodi, mogućnost da bi čovjek mogao imati sve 23 varijante iznosi samo 200000:1. Ali što će tek budućnost donijeti genetskim manipulisanjem i testiranjem?

Ono što je pokazao Markus Amman, da naprezanje mišića noge dovodi do postepenog slabljenja mogućnosti na utrci od 5km biciklom nije začuđujuće, ali da li ste mogli i zamisliti da je sve do uma?

Otkrili su da ono što povremeno reducira uspjeh nije slabost samog mišića nego nesvjesno postavljanje ograničenja od strane centra u mozgu koji slanjem informacija udovima regulira izdržljivost.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan