Prvorođeno dijete je uglavnom kasnije uspješnije u životu

Prvorođeno dijete je uglavnom kasnije uspješnije u životu

28.01.2008

Psiholozi se već godinama zanimaju za utjecaj braće i sestara jedne na druge, ali i za red po kojem je dijete rođeno u porodici, tj. položaj djeteta u porodici. Došli su do zaključka, da su prvorođena djeca najuspješnija u životu.

Da djeca koja su odrasla u istoj kući i koju su odgojili isti roditelji, mogu biti sasvim različiti, je već poznato. Međutim, sada su norveški naučnici dokazali studijom da činjenica da je dijete rođeno prvo ili zadnje, utječe na njegov kasniji uspjeh u životu i na njegov karakter općenito.

Već krajem 19. stoljeća se ovom temom pozabavio britanski naučnik, Francis Galton, rođak Charlesa Darwina, koji je na važnijim pozicijama izbrojao više muškaraca koji su rođeni prvi u porodici. A norveški naučnici su njegovu tvrdnju sada potvrdili i brojčanim vrijednostima.

Analizirali su podatke od 240000 vojnika koji su se prilikom sistematskog pregleda podvrgli testu inteligencije.

Prvorođeni su postigli do 103 boda, drugorođeni nešto više od 100, a treći po redu samo do 99 bodova.

Zamisite scenu u kojoj dijete na povratku iz škole biva pretučeno, na što počiniocima prijeti da će ih reći starijem bratu. Djeca koja odrastaju u takvom okruženju, oslanjaju se na starijeg brata, žive u njegovoj sjeni. Iz tog razloga djeci koja nisu rođena prva, ne preostaje ništa drugo ako žele biti uspješni nego da se udalje od porodice ili starijeg brata i započnu svoj život izvan njegovog utjecaja koji su sebi dopustili u mladosti.

Starijem bratu život pogotovo nije lak. Treba se boriti sa slikom onoga na kojeg se druga djeca poslije njega ugledaju. On osjeća da treba da stoji iza njih i da ih štiti, te da ih uči životu.

Problemi najstarijeg djeteta započinju rođenjem drugog. Odjednom najstarije dijete mora stalno biti poslušno i uzorno.

Međutim, i šanse koje starije dijete ima su uvijek veće, radilo se tu o novoj odjeći ili financiranju studija. Iz tog razloga najstarija djeca često postaju i najuspješnija.

Srednja djeca većinom ostaju mirnija i stabilnija, a najmlađa djeca su ona koja se izdvajaju. To su uglavnom buntovnici koji su daleko od roditeljskih pravila. Iako se rađaju u vrijeme kada su roditelji naučili na odgajateljskim greškama koje su ranije činili, najmlađa djeca uživaju možda najmanje pažnje, budući da roditelji sa više djece imaju i više obaveza nego što su imali sa prvim djetetom.

Bilo o kojem položaju djeteta u porodici da se radi, on sa sobom donosi i pozitivne i negativne stvari i taj položaj zasigurno neće izazvati bolesne smetnje na djetetu, tvrdi prof. Borwin Bandelow, profesor psihijatrije na Univerzitetu u Gettingenu.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan