Prvi smrtni slučaj u Europi

Prvi smrtni slučaj u Europi

15.06.2009

Nakon što je u četvrtak zvanično objavljena pandemija virusa H1N1 ili takozvane svinjske gripe, u Europi je došlo do prvog smrtnog slučaja.

Škotska vlada je objavila prvi smrtni slučaj od virusa H1N1. Radi se o muškarcu koji je zajedno sa devet drugih pacijenata, oboljelih od ove bolesti, ležao u jednoj škotskoj Bolnici. Glasnogovornik je izjavio da je žrtva već prije oboljenja od ovog virusa bolovala od različitih oboljenja.

U nedjelju je također objavljeno da je u Kanadi jedna žena umrla također od ovog virusa. I ona je navodno već prije oboljevanja od virusa bolovala od neke kronične bolesti. Time je virus H1N1 u Kanadi odnio šesti život. Moguće jeste da se izjavama o pacijentima želi sugerirati da do smrtnih slučajeva kod inficiranih dolazi uglavnom kod osoba koje već od ranije imaju narušeno zdravlje.

Virus se već proširio poprilično po Europi i iako je u četvrtak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila novu bolest kao pandemiju, naučnici smatraju kako to sve nije razlog za uzbunu. Naravno, virus se ne bi trebao potcjenjivati, ali je stanje još uvijek dovoljno blago da se ne izazove panika među ljudima, mada se stanovništvu u Berlinu već sugerira da kupe maske kao mjeru opreza. Naime, očito je kako se tamo bolest širi među najbližima, kao što su članovi porodice, ali i kolege u razredu.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan