Prvi šišmiš je letio bez eholokacije

Prvi šišmiš je letio bez eholokacije

17.02.2008

Dugo su naučnici postavljali pitanje: Šta se kod šišmiša razvilo prvo – letenje ili eholokacija? Izgleda da su napokon riješili ovu zagonetku. Odgovor je dao kostur šišmiša star 52 milione godina kod kojeg su zaključili da je uho bilo manje od uha današnjeg šišmiša. Izgleda da se ova vrsta još nije snalazila u prostoru pomoću eholokacije.

Kod sisara je eholokacija poznata na primjer još i kod delfina. Životinje se pomoću nje snalaze i u slabo vidljivim prostorima, zbog čega šišmišu eholokacija omogućava da bude aktivan noću.

Međutim, izgleda da prvi šišmiši nisu imali tu sposobnost. Kostur star 52 milione godina ukazuje na to da se prvi šišmiši nisu orijentisali uz pomoć eholokacije, zbog čega su možda bili aktivni za razliku od današnjih, danju što se razvojom eholokacije promijenilo.

Budući da su se očne šupljine prilikom okamenjivanja nažalost smrskale, teorija o dnevnoj aktivnosti se ne može dokazati nego samo pretpostaviti.

Bez eholokacije se šišmiš morao snalaziti vidom, sluhom ili njuhom kada je išao u lov.

Iz građe vilice i zubiju su naučnici zaključili da se najvjerovatnije hranio insektima.

Interesantno je otkriće ovog kostura i iz razloga što je tadašnji šišmiš imao manja krila sa kandžama na kraju. Sigurno je letio mnogo lošije od današnjeg, ali se zato mogao bez problema penjati po drveću.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan