Protein u urinu ukazuje na moguću vensku trombozu

Protein u urinu ukazuje na moguću vensku trombozu

07.05.2009

Veće količine proteina albumina u urinu, inače najzastupljenijeg proteina krvne plazme, prema nizozemskom timu naučnika ukazuju na mogućnost obolijevanja od venske tromboze.

Ovaj zaključak naučnici su donijeli tijekom studije rađene na 8574 ljudi. Kod ispitanika kod kojih je pronađena veća količina ovog proteina u krvi, češći su bili i slučajevi venske tromboze.

Do sada se količina ovog proteina koristila kao pokazatelj arterijske tromboze, tj. u slučajevima veće mogućnosti dobivanja srčanih i moždanih udara. Novim načinom dokazivanja venske tromboze se na primjer mogu lakše blagovremeno liječiti plućne embolije.

Da se određena dnevna količina albumina izlučuje preko urina je uobičajeno i normalno i to u iznosu od 20 – 30 miligrama. Ukoliko se međutim ova količina poveća sa 30 na 300 miligrama, u medicini već se govori o mikroalbuminuriji, koja je učestala kod dijabetičara i pacijenata sa visokim krvnim pritiskom.

Na ovoj studiji radila je holandska grupa naučnika sakupljena oko naučnika po imenu Bakhtawar Mahmoodi sa Medicinskog centra Univerziteta u Groningenu. Svoj zaključak da između povećane količine albumina u urinu i venske tromboze postoji veza, objavili su u stručnom časopisu “JAMA”.

Venska tromboza se općenito češće javlja kod žena nego kod muškaraca i rizik od obolijevanja se povećava sa godinama.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan