Protein koji sprečava sljepoću

Protein koji sprečava sljepoću

18.03.2008

U pokusu sa miševima su naučnici otkrili protein koji sprečava dva najčešća uzroka sljepoće.

Senilna degeneracija makule i dijabetička retinopatija su dva najčešća uzroka sljepoće. U prvom slučaju dolazi do sljepoće kod osoba starijih od 50,55 godina, a druga bolest je izazvana dijabetesom. Zajedničko im je međutim i neispravno funkcionisanje krvnih žila u oku.

Naučnici univerziteta „University of Utah“ u Salt Lake City-u su prilikom pokusa na miševima dobili nevjerovatne rezultate.

Naime, Dean Lee i njegove kolege su kod miševa aktivirali jedan određeni protein koji se nalazi u krvnim žilama. Radi se o proteinu zvanom Robo4. Ovaj protein je spriječio nastanak abnormalnih krvnih žila pri čemu je dodatno i stabilizirao postojeće krvne žile tako da više nije dolazilo do istjecanja krvi. Na ovaj način je protein kod miševa spriječio oštećenja na mrežnici pa je čak i postojeća oštećenja ispravio.

Proučavanjem krvnih žila su ovi naučnici otkrili da postoje proteini koji pozitivno utječu na krvne žile kao što je upravo Robo4 ali i oni koji utječu negativno svojim djelovanjem tako što potiču razvoj novih žila – i na mjestima gdje nove žile mogu prouzrokovati štetu.

Djelovanje proteina naravno još nije testirano na ljudima i ne zna se za moguće posljedice njegovim dodatnim aktiviranjem. Naučnici su ipak optimistični i ne vide samo mogućnost liječenja i sprečavanja sljepoće čiji uzrok se nalazi u nefunkcionisanju krvnih žila, nego i drugih bolesti prilikom kojih dolazi do poremećaja u krvnim žilama, kao što je i SARS.

Kod ove smrtonosne infekcije smrt nastupa zbog dolaska krvi iz destabiliziranih krvnih žila u pluća.

Ova metoda se nije isprobala u liječenju SARS-a, ali naučnici tvrde da čak i ako ne uspije, ovo otkriće predstavlja polaznu tačku daljnjeg istraživanja liječenja i ove bolesti.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan