Pronađeni ostaci mozga stari najmanje 2000 godina

Pronađeni ostaci mozga stari najmanje 2000 godina

12.12.2008

U Velikoj Britaniji su arheolozi slučajno naišli na lubanju u kojoj su pronašli ostatak mozga. Međutim, lubanja je najmanje 2000 godina stara.

Prije početka izgradnje dodatnih prostorija za univerzitet u Yorku, arheolozi su iskoristili vrijeme da malo detaljnije pregledaju buduće mjesto gradnje. Pri tome su izvukli lubanju u kojoj se nalazilo nešto.

Prilikom pregleda lubanje, došli su do zaključka da se radi o ostacima mozga.

Ovaj pronalazak je veoma rijedak i poznato je samo nekoliko sličnih slučajeva u svijetu.

Ono što je začuđujuće jeste da nije poznato na koji način se ostatak mozga konzervirao. Naime, za razliku od na primjer leša zakopanog u tresetištu, u ovom slučaju osim ostatka mozga nema ostataka neke druge vrste tkiva. Jedini mogući način, mada je i ta mogućnost veoma mala, jeste da je lubanja veoma brzo zakopana u vlažno tlo. Inače bi se tkivo veoma brzo počelo raspadati.

Čudno je i to što je lubanja izolirana od ostatka skeleta. Naučnici isključuju mogućnost da se radi o odrubljivanju glave nekog viteza ili svećenika ili da se radi o modernom ubojstvu. Za to je lubanja ipak prestara. Oni pretpostavljaju da se radi o nekom vidu žrtvovanja božanstvu. Naime, lubanja je pronađena ispod sloja keramike koja potječe iz kamenog doba.

Iz tog razloga naučnici pretpostavljaju da se radi o lubanji staroj barem 2000 godina, mada bi lubanja mogla slobodno biti i starija.

Trenutno se naučnici trude oko pronalaska dovoljno organskog materijala na mjestu pronalaska lubanje u svrhu tačnijeg određivanja vremena iz kojeg lubanja potječe.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan