Pronađena visoka peć, stara preko 3000 godina

Pronađena visoka peć, stara preko 3000 godina

28.12.2007

Arheolozi su uspjeli rekonstruirati visoku peć staru preko 3000 godina koju su stari Egipćani koristili za pravljenje stakla. To je pokazalo da su njihove metode bile mnogo naprednije nego što se do sada mislilo.

Dr. Paul Nicholson sa odjela za historiju i arheologiju je rukovodilac ovih arheloških iskapanja u Egiptu na nalazištu Amarna, pored obale Nila, mjesto koje je arheolozima poznato iz vladavine Akhanatena (1352. – 1336. p.n.e.), nekoliko godina prije dolaska Tutankamuna.

Dugo vremena se vjerovalo da su u to vrijeme stari Egipćani uvozili staklo sa istoka. Međutim, arheolozi koji su radili na ovom nalazištu vjeruju da dokazi do kojih su došli u Amarni pokazuju da su Egipćani pravili vlastito staklo. Dr. Nicholson i njegova kolegica dr. Caroline Jackson sa Univerziteta u Sheffieldu pokazali su da je ovo moguće tj. da su Egipćani koristili pjesak za proizvodnju stakla pržeći ga u visokoj peći koja je pronađena na ovom nalazištu.

Arheolozi su također okrili da je proizvodnja stakla bila dio industrijskog kompleksa koje je uključivalo druge industrijske proizvodne pogone. Na ovom nalazištu su pronađene radionice grnčarije i postrojenja za izradu plavog pigmenta i materijala koji se koristi kod talismana. Nalazište se nalazi u blizini glavnog hrama u Amarni i smatra se da se upravo tu proizvodio građevinski materijal.

Dr. Nicholson koji je radio na nalazištu Amarna još 1983. kaže: “Dugo vremena bilo je zastupljeno mišljenje da su Egipćani uvozili staklo na kojem su izrađivali vitraže. Ja vjerujem da sada postoji dovoljno dokaza koji pokazuju da su Egipćani bili veoma vješti i da su proizvodili sami staklo, a vjerovatno su imali i druga industrijska postrojenja.”

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan