Pronađena najstarija asteška piramida

Pronađena najstarija asteška piramida

28.12.2007

Nije pretjerano reći da će se asteška povijest u Meksiku morati pisati nanovo. Pronađena piramida je sagrađena 200 godine ranije nego što se smatralo da su Asteci naselili ovo područje.

U gradu Meksiku su pronađeni ostaci piramide koja se smatra starijom od bilo koje druge asteške građevine, pronađene do sada.

Piramida je pronađena u dijelu grada koji se zove Tlatelolco za koji se zbog pronalaska jedne piramide prije 15 godina smatralo se da je sagrađen 1325. godine te da je predstavljao religijsko i političko središte Asteka. Iste godine su Asteci najvjerovatnije sagradili i svoj glavni grad Tenochtitlan.

Međutim, stepenice ove piramide su najvjerovatnije sagrađene 1100. do 1200. godine što bi značilo da je civilizacija Asteka već 200 godina ranije nego što se smatralo bila na ovom području.

Pored stepeništa u visini od 11 metara, pronađeno je i pet lubanja i jedna skulptura koja bi mogla predstavljati vodenog boga Tlaloca ili Tezcatlipoca, boga neba i zemlje.

U blizini piramide je pronađeno i nekoliko prostorija koje bi mogle potjecati iz godine 1431.

Invazijom Španjolaca godine 1520. je asteška kultura čije carstvo se protezalo od Pacifika do Meksičkog zaljeva iznenada doživjela propast.

Iskapanja će se intenzivirati da bi se što ranije dobili svi mogući podaci o veličini i što preciznijoj starosti piramide.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan