Pronađena grobnica sa 30 grobova

Pronađena grobnica sa 30 grobova

11.02.2009

Jedanaest metara ispod zemlje u blizini Stepenaste piramide u Egiptu, arheolozi su pronašli grobnicu od 30 grobova. Čak je pronađeno i nekoliko očuvanih sarkofaga. Navodno je grobnica stara 4300 godina.

Staroegipatska nekropola Sakkara je već nekoliko puta bila centar interesantnih pronalazišta. Tu su između ostalog pronađene misteriozne drvene statue ali i grobovi zubara faraona.

Zahi Hawass, šef egipatskog Ministarstva starina objavio je u ponedjeljak da je ovaj put pronađena grobnica od 30 grobova. Pronađeno je osam sarkofaga koji su veoma dobro očuvani i dodatne 22 mumije u udubljenjima u zidu. U jednom sarkofagu veličine 1,8 metara se nalazi mumija muškarca čije ime hijeroglifama piše na samom sarkofagu kao i imena njegovih muških potomaka. Daljnja četiri sarkofaga arheolozi planiraju ovih dana otvoriti.

Zahi Hawass tvrdi da je grobnica izvorno napravljena za jednog značajnog svećenika šeste dinastije po imenu Sengam što bi odgovaralo vremenskom periodu između 2318. i 2168. godine prije nove ere. Međutim, pronađene mumije najvjerovatnije potječu iz 26. dinastije, tj. iz perioda između 664. i 525. godine prije nove ere što znači da je grobnica znatno starija od pronađenih mumija u njoj.

Naučnici tvrde da je 1660 godina nakon izgradnje grobnice, izgrađen dodatni hodnik koji vodi do drugog izlaza iz grobnice. Hawass kaže da je za izgradnju ovog hodnika, porušen jedan zid u grobnici.

Osim pronađenih ljudskih mumija, u grobnici je pronađen i mumificiran pas. Čudno je i to da grobnice sa udubljenjima za odlaganje mumija nisu bile uobičajne u vrijeme nastanka ove grobnice. Teško je odrediti i stalež mumija u udubljenjima budući da su u znatno lošijem stanju od mumije u sarkofagu.

Poznato je da su se ovom gradu mrtvih u 3. stoljeću prije nove ere sahranjivali službenici i kraljevi.

Već 150 godina se u ovom gradu kopa neprestano u potrazi za raznim iskopinama. Najzpoznatija građevina nekropole je stepenasta Džoserova piramida koja je sa svojih 60 metara i najveća.

Hawass smatra da je tek nekih 30 posto nekropole istraženo do sada.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan