Previše vode može štetiti tijelu

Previše vode može štetiti tijelu

17.05.2008

Naše tijelo tijekom bavljenja sporta može izgubiti znojenjem i do 1,5 litara u satu. Prosječno čovjek toliko vode gubi dnevno.

Nažalost je mali broj ljudi svjestan da se žena u prosjeku sastoji od 55% vode, muškarac od 60% i dojenče čak i do 70%. Ovaj postotak se mora održavati redovnim unosom vode u tijelo.

Ipak postoje količine vode koje štete tijelu ili čak dovode do smrti.

Primjer je žena koja je tijekom Bostonskog maratona popila odjednom 16 čaša vode i nakon toga umrla.

Zbog čega čovjek može umrijeti od prevelike količine vode?

Ako se unese daleko više vode nego što je potrebno, u mozgu dolazi do povećanja pritiska jer moždane stanice crpe previše vode iz krvi.

S druge strane smrt nastupa i ako samo izgubimo desetinu ukupne količine vode u tijelu.

Stoga bi se trebala obratiti pozornost na to da se dnevno pije 1,5 do 2 litre vode te da se tijekom sportskih aktivnosti koje traju duže od 45 minuta voda pije tijekom aktivnosti.

Međutim, tijekom prehlade nije potrebno piti mnogo više vode nego obično jer upala dišnih puteva izaziva pojačano lučenje antidiuretskih hormona koji osiguravaju zadržavanje vode u tijelu. Istovremeno povećavaju osjećaj žeđi. To znači da tijelo u slučaju prehlade samo od sebe čini što treba pa se ne treba dodatno opskrbljavati vodom. Naučnici su čak dokazali da svjestan dodatan unos vode tijekom prehlade vodi ka manjku soli u tijelu a na taj način i do pojačanog umora.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan