Previše iskrenosti šteti vezi

Previše iskrenosti šteti vezi

09.03.2008

Možda zvuči kontradiktorno, ali sa previše iskrenosti se vezi može naštetiti i poljuljati povjerenje koje je s druge strane temelj uspješne veze. Neke stvari bi se možda bolje trebale prešutjeti.

Povjerenje je temelj svakog dobrog odnosa između ljudi, radilo se tu o prijateljstvu ili pak ljubavnoj vezi. Međutim, često su parovi pogrešnog mišljenja da je za potpuno povjerenje potrebna i potpuna iskrenost. Bezuvjetna iskrenost može napraviti probleme jer ipak svaka osoba ima bolnu tačku.

Zamislite da djevojci kažete da joj je nova frizura grozna ili da je se zaista udebljala! Možda je u ovom slučaju bolje pronaći neki šarmantan odgovor, budući da potajno od vas očekiva upravo najbolji mogući odgovor.

Ili zamislite da vas dečko upita kakav vam je bio bivši dečko. Vjerovatno se slažete da je u ovom slučaju najbolji neki diplomatski odgovor koji neće povrijediti njegov ego, budući da se potajno nada da je najbolja osoba s kojom ste ikada bili skupa.

Pogotovo kod novopečenih parova bi obje strane trebale dobro paziti o čemu iskreno razgovaraju i na koja pitanja iskreno odgovaraju. U svježim vezama se osobe još uvijek ne poznaju dovoljno da bi mogle odrediti bolnu tačku partnera.

Također se ne preporučuje biti iskren u vezi sa ljubomornim partnerom, ako na primjer partner ispitiva sitnice o tome koga ste tokom dana sreli i o čemu ste sve razgovarali.

Ipak po pitanju prevare postoje različita mišljenja psihologa.

Dok Dorothee Döring iz Kaarsta (Njemačka) smatra da se prevara ne bi trebala priznati uopšte, ako se namjerava sa partnerom ostati u vezi, Claudia Viganske iz Kelna smatra da se svaka prevara treba priznati jer ukazuje na duboke probleme u vezi koji se samo razgovorom mogu otkriti i možda riješiti.

U svakom slučaju - odlučila osoba ili ne priznati prevaru – treba razlikovati između prevare nakon pijanke i dugoročnog varanja i dobro razmisliti o vezi u kojoj se prevara mogla desiti, te odlučiti da li prevara možda ukazuje na nezadovoljstvo vezom, te donijeti konačnu odluku za ili protiv svoje veze.

Psiholozi se po pitanju prevare u jednom definitivno slažu: Najkasnije u trenutku kada prevarena strana nasluti da je prevarena, treba priznati.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan