Premijera u svemiru

Premijera u svemiru

27.12.2007

Nikada ranije nismo uspjeli sa Zemlje isfiltrirati svjetlost koju odašilje vansolarna planeta, tj. planeta koja se nalazi van Sunčevog sistema na način da je vidimo prostim okom. Čast nam je objaviti premijeru ovog fenomena.

Već je ranije planeta HD 189733b primjećena iz različitih razloga a jednom smo uspjeli i ‚uloviti’ njenu svjetlost, ali nažalost opet van mogućnosti da je vidimo prostim okom, tj. snimak njene infracrvene svjetlosti.

To je omogućio svemirski satelit ‚Spitzer’ u februaru ove godine koji i radi u infracrvenom spektru svjetlosti. Otkrio je infracrvenu svjetlost već spomenute planete zajedno sa jednom drugom vansolarnom planetom po imenu HD 209458b. Tada su naučnici izjavili da na planetama nije pronađena vodena para.

Međutim, u aprilu ove godine su se naučnici raspravljali nakon izjave američkog naučnika, Travisa Barmana da je na osnovu snimaka sa svemirskog teleskopa - „Hubble“ otkrio vodenu paru na planeti HD 209458b.

Dok su neki smatrali da je naučnik možda zaista upravu, drugima nije bilo jasno odakle bi vodena para uopće trebala da se nađe na ovoj planeti sa tako visokim temperaturama.

U julu ove godine već je druga grupa naučnika oko naučnice po imenu Giovanna Tinetti iz Evropske svemirske agencije (ESA) izjavila da su od samog početka bili skeptični u pogledu Barmanovog zaključka, budući da teleskop ‚Hubble’ i nije baš najbolji za takvo jedno otkriće.

Navodno su oni prvi koji su uspjeli otkriti vodenu paru na jednoj vansolarnoj planeti i to na planeti HD 189733b. Njihovi zaključci su po njihovoj izjavi sigurno bolji jer su infracrveni snimci svemirskog satelita Spitzer pogodniji za otkrivanje vodene pare a i dok je planeta HD 209458b od Zemlje udaljena punih 150 svjetlosnih godina, planeta HD 189733b nam je sa svoje 64 svjetlosne godine znatno bliža.

Znači, planeta koja je ranije izazvala razne špekulacije oko postojanja vodene pare na njoj, sada je naučnicima metodom mjerenja radijalne brzine postala vidljiva prostim okom.

Ovo je bitan pomak u astronomiji jer nam pomaže u pronalasku planeta sličnih Zemlji na kojima će nekada možda čak biti moguće dokazati i znakove života.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan