Prehlada je prešla sa ptice na čovjeka

Prehlada je prešla sa ptice na čovjeka

22.11.2008

Naučnici su zaključili da je virus koji veoma često kod čovjeka izaziva prehladu, najsličniji virusu koji kod ptica čini gotovo istu stvar. I zaista, analizama su došli do zaključka da je ljudski virus nastao iz ptičjeg.

Jedan od najčešćih uzročnika prehlade kod čovjeka je takozvani humani metapneumovirus, ili hMPV koji izaziva infekcije u donjem i gornjem dijelu dišnih puteva. On je najsličniji virusu AMPV-C koji kod ptica izaziva akutnu upalu dišnih puteva.

Naučnike oko Rona Fouchiera je zanimalo, da li ovi virusi imaju zajedničkog pretka ili je čak jedan nastao iz drugog.

Usporedili su uzorke virusa iz perioda od 25 godina i računali su unazad, koliko godina je prošlo, otkad je eventualno došlo do razdvajanja ovih virusa iz jednog zajedničkog.

Prema njihovim procjenama, virusi su zaista potakli od jednog te istog prije 200 godina. A budući da AMPV-C postoji u mnogo više varijanti od ljudskog virusa, naučnici su zaključili da se hMPV razvio iz AMPV-C-a.

Genetska raznovrsnost koja se danas može naći kod hMPV-a, razvila se unutar 130 godina nakon nastanka.

Ovaj virus je otkriven tek 2001. godine, ali se danas zna da je on drugi najčešći uzročnik prehlada kod male djece. Simptomi variraju od curenja nosa, preko bolova u grlu sve do bronhitisa pa i upale pluća.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan