Pozitivna strana depresije

Pozitivna strana depresije

14.10.2008

Iako su naučnici do sada opsežno pratili odvijanja u mozgu kod depresivnih osoba, sami izvor depresije je ostao neistražen. Američki psihijatar i profesor na Univerzitetu u Michiganu tvrdi da depresija ima itekako pozitivnu stranu, a možda i napokon neko zna odgovor na pitanje zašto nastaje.

Depresija je najčešće psihičko oboljenje i broj oboljelih u svijetu, pogotovo u modernijem društvu, je ogroman. Uzroci depresije su predstavljali misteriju kako psiholozima i psihijatrima, tako i neurolozima koji su pratili dešavanja u mozgu pacijenata.

Randolph Nesse, profesor psihologije na Univerzitetu u Michiganu i psihijatar tvrdi kako depresija ima i pozitivnu stranu. Naime, depresija čovjeku pomaže postaviti granicu tamo gdje je bezazleno pokušavati truditi se dalje. Ovdje je riječ o ciljevima koje je veoma teško ili nemoguće postići te bi daljnji pokušaji dolaska do njih doveli samo do gubitka energije bez ikakvog pozitivnog učinka.

On je taj mehanizam usporedio sa životinjom koja će se potruditi skidati samo one plodove s drveta koje realno može i dohvatiti. I zaista, životinja će se prestati truditi oko plodova na drvetu koji su izvan njenog dohvata. Da to nije slučaj, ona bi izgubila dragocjenu energiju i vrijeme na neuspješan posao.

Carsten Wrosch, profesor psihologije na Univerzitetu Concordia u Montrealu je na ovogodišnjem Internacionalnom kongresu psihologije u Berlinu predstavio studiju u kojoj se vršilo istraživanje depresije kod djevojčica u pubertetu. On ovo razdoblje života smatra bitnim iz razloga što u tom periodu djevojčice i dječaci razvijaju svoj identitet, te su pronalasci ciljeva u životu i neuspjesi pri tome veoma bitni procesi.

Studija je dokazala da su djevojčice u pubertetu koje su bile sklone simptomima depresije lakše prihvatale da se odreknu nedostižnih ciljeva. Dugoročno gledajući su djevojčice koje su se lakše odricale nedostižnih ciljeva, rjeđe postajale depresivne.

Sudeći po ovim rezultatima bi simptomi depresije mogli predstavljati prirodni način nošenja s različitim ciljevima u pubertetu. Oni se znači javljaju u trenutku kada se neki cilj prepozna kao nedostižan i umanjuju motivaciju za postizanjem istog. Na ovaj način se ne gube potrebni resursi za novi cilj koji je realno moguće postići.

S druge strane je Carsten Wrosch zajedno sa svojom grupom već prošle godine dokazao, koliko je bitno odustajanje od nepovoljnih ciljeva. Naime, oni su objavili studiju prema kojoj mladi koji su bili sposobniji da se odreknu nedostižnih ciljeva, imali manju koncentraciju C-reaktivnog proteina u sebi. Radi se o tvari koja se u tijelu proizvodi pojačano u slučaju upala i koja se veže za dijabetes i bolesti kardiovaskularnog sistema.

Na ovaj način su ukazali na štetnost u ustrajanju na ciljevima koji se mogu samo veoma teško postići ili čak nikako. Nažalost i ustrajnost koja rezultira pozitivnim ishodom sa sobom donosi posljedice koje su štetne po zdravlje.

Randolph Nesse ovu ustrajnost na djelimično i nerealnim ciljevima smatra odgovornom za najveći broj oboljelih od depresije u SAD-u. Naime, on smatra da životni stil tamošnjeg stanovništva više podrazumjeva često preambicioznu ustrajnost u usporedbi sa drugim državama u kojima je prosjek oboljelih od depresije također velik, ali ipak manji nego u SAD-u.

Depresiju kao bolesni rezultat nesposobnosti da se nosimo sa situacijom, on objašnjava usporedbom sa napravom za javljanje požara. Dok je naprava ustvari tu da spriječi požare, često se alarm aktivira i zbog dima cigarete. Na ovaj način naprava možda jeste dosadna ali isključuje mogućnost ignorisanja i najmanje opasnosti. Jedini problem ostaje taj što se uz ovakav sistem stvarna opasnost nekada ne shvati na vrijeme dovoljno ozbiljnom.

Ovakav jedan sistem i mi imamo u svom organizmu. Naime, saznanje da je nešto postalo preteško ili nemoguće za izvesti, nekada obično neraspoloženje može pretvoriti u depresiju. To jeste loše gledajući sa strane teško kontrolisanog javljanja depresije i kod nečega što smatramo možda sitnicom, ali je to ipak rezultat jednog korisnog sistema organizma da sebi postavi potrebne granice.

Izvor depresije je do sada ostao neistražen. Američki psihijatar tvrdi da depresija ima itekako pozitivnu stranu, a možda i napokon neko zna odgovor na pitanje zašto nastaje.
Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan