Posljedice katastrofe pred obalom Južne Koreje

Posljedice katastrofe pred obalom Južne Koreje

16.12.2007

Pred obalama Koreje se prošle sedmice desila nesreća tankera koji je prevozio ulje. I ove sedmice nam je satelit Envisat napravio fenomenalne snimke dešavanja na Zemlji i to baš na tu temu.

Na donjoj slici koja je uslikana prošlog utorka vidimo posljedice nesreće tankera za prijevoz ulja pred obalom Južne Koreje koja se dogodila 7.12.2007. Ovo je najveća katastrofa ovog tipa koja se desila u tom području. Preko 10 500 tona ulja je isteklo u more.

Najveća katastrofa do ove posljednje se dogodila 1995. kada je zbog udara tankera u stjene, 5 000 tona ulja isteklo u more i proizvelo štetu u vrijednosti od 33 miliona eura.

Ovaj put je količina ulja koja je istekla više nego dva puta veća i šteta koja je nanešena, još nije poznata u cjelosti. Ali se zasigurno može govoriti o ekološkoj katastrofi.

Površina na kojoj je ulje plutalo morem nakon nesreće je iznosilo dva puta 20 km.

U međuvremenu se pogoršala situacija. Oko 40 km obale Južne Koreje je zagađeno uljem i dužina plutajućeg ulja iznosi sada 150 km.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan