Pluton više nije planet, nego plutoid

Pluton više nije planet, nego plutoid

16.06.2008

Prije dvije godine je pala odluka da Pluton više neće spadati u planete, te je svrstan među patuljaste planete. Očito je da takva odluka mnogima nije odgovarala zbog čega se u Oslu donijela konačna odluka za uvođenje nove kategorije za nebeska tijela kao što su Pluton i Eris – plutoidi.

Godine 2006. je Internacionalna Astronomska Unija (IAU) na zasjedanju donijela odluku da Pluton više neće biti deveti planet Sunčevog sustava i da ih ostaju samo još osam. Razlog ovoj odluci su bila otkrića nebeskih tijela izvan Neptunove putanje koja nisu bila znatno manja od Plutona. Jedno takvo novootkriveno nebesko tijelo bio je i Eris za koji se tražilo da postane deseti planet u Sunčevom sustavu.

U svrhu izbjegavanja povećanja broja planeta, IAU je odlučila da se više isplati oduzeti Plutonu status planeta nego imenovati dodatne planete. Iz tog razloga je odlučeno da će i Pluton i Eris dobiti status patuljastog planeta sa još nekoliko drugih sličnih nebeskih tijela.

Odluka se nije svidjela svima te je i dalje postojala želja da se Plutonu povrati status planeta. Jedno od riješenja koje je IAU predložila jeste uvođenje sasvim nove kategorije za nebeska tijela izvan Neptunove putanje koja imaju dovoljno mase da formiraju gotovo okrugao izgled.

Na taj način su i Pluton i Eris na najnovijoj sjednici u Oslu dobili status plutoida.

Patuljasti planet Ceres nije dobio ovaj status jer kruži oko Sunca u pojasu asteroida između Marsa i Jupitera, a budući da se smatra jedinstvenim kao takvim u Sunčevom sustavu, IAU smatra da neće biti potrebno zbog njega imenovati novu kategoriju.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan