Plave ruže

Plave ruže

13.01.2008

“Ruže su crvene, ljubičice su plave“ – u ovome ima mnogo više istine nego što botaničari žele da priznaju. Već stoljećima pokušavaju da dobiju svijetloplavu ružu. Taj izazov bio je ponovo ojačan sredstvima koje posjeduje savremeno genetičko inženjerstvo.

Tokom devedesetih, magazin 'Discover' je po prvi put objavio članak o nastojanjima jedne australijske kompanije (Florigene) da naprave svijetloplavu ružu pomoću umetanja gena iz bakterije koja u sebi sadrži pigment. Ali ovaj pokušaj nije uspio.

Međutim, kompanija je izvela novi pokušaj, o čemu je prošle godine magazin 'Discover' obavještavao u mjesecu aprilu, ali glavne prepreke još nisu bile uklonjene.

Sada se čini da su istraživači sve bliži željenom cilju. U čemu je tajna?

Istraživači ove kompanije su morali ubrizgati gen koji proizvodi plavi pigment delfinidin u DNK ruže i onesposobiti njen prirodni crveni pigmet.

Međutim, latice ove nove ruže su još uvijek prekisele da bi proizvodile pravu svijetloplavu boju, a dobijena plava boja više odgovara svijetloljubičastoj. Međutim, značajna je činjenica da su ovi istraživači uspjeli da stvore bilo kakav plavi pigment.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan