Plava svjetlost poboljšava koncentraciju

Plava svjetlost poboljšava koncentraciju

18.11.2008

Naučnici su uspjeli dokazati da je plava svjetlost pogodnija za duge sate u kancelariji od bijele

Svima onima koji satima sjede u istoj prostoriji i rade pod istim svjetlom, naravno bijelim, poznat je pad koncentracije i umor nakon višesatnog rada koji se ni ogromnim unosom kofeina ne može riješiti. Naučnici su dokazali da rad pod utjecajem plave svjetlosti na organizam djeluje manje umarajuće. Čak štoviše, zdravo je.

Već 2003. su naučnici na Harvardu dokazali da plava svjetlost najefektivnije pomjera naš biološki ritam i to za cijela tri sata! Ovo saznanje je trebalo pomoći radnicima koji na svom poslu moraju raditi treću smjenu ili jednostavno raditi do kasno, a da se u 23.00 h ne osjećaju već nesposobnima za rad.

Naučnici sa Univerziteta u Surrey-u su sada na 100 kancelarijskih radnika testirali učinak plave svjetlosti tokom rada i rezultate usporedili sa radom pod utjecajem bijele svjetlosti.

Dokazalo se da je kvalitet odrađenog posla bio bolji pod utjecajem plave svjetlosti, ali je bolja bila i koncentracija i uposlenici koji su radili pod utjecajem ove svjetlosti, lakše su navečer zaspali te su općenito mirnije spavali i osjećali se bolje.

Bol u očima i glavobolje su pod utjecajem plave svjetlosti trajali kraće nego što je to inače slučaj pod utjecajem bijele svjetlosti.

Autor studije, Der-Jan Dijk tvrdi da je to iz razloga što nas plava svjetlost približava idealu prirodne svjetlosti. Pogotovo za vrijeme zime, ova umjetna svjetlost izaziva bolje dobrostanje.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan