Pjevanje je lijek i terapija

Pjevanje je lijek i terapija

17.12.2007

Poređenjem rezultata pregleda učesnika jednog zbora u Njemačkoj prije i nakon izvedbe Mozartovog Requiema se zaključilo da je se količina imunoglobulina (antitijela) A koji se nalazi u sluzokoži i štiti od uzročnika bolesti znatno povećala nakon izvedbe.

Znanstvenici su u Frankfurtu uzeli bris iz usta učesnika jednog zbora koji je bio pred izvedbom Mozartovog Requiema. Nakon izvedbe, ponovili su postupak i usporedili.

Rezultat je bio zapanjujući. Prisutnost antigena A je bila povećana pa su isti pokus ponovili sa učesnicima ali su umjesto vlastite izvedbe, učesnici bili izloženi Requiemu iz zvučnika. Opet su usporedili rezultate i zaključili su da na povećanje antitijela A nije utjecala sama muzika nego izvedba, tj. pjevanje. Znači da pjevanje povećava imunitet.

Da bismo pjevali kako treba, moramo aktivirati gotovo čitavo tijelo. Nakon 15 minuta ovakvog pjevanja se ubrza kardiovaskularni sustav. Disanje se intenzivira i tijelo se opskrbljuje sa više kisika. Zbog toga su profesionalni pjevači u formi trkača.

Pored ovoga, mnogi terapeuti tvrde da pjevanje ima ogroman pozitivan učinak na psihičko stanje pa ga koriste sa svojim pacijentima u grupnim terapijama. Čak neki tvrde da pjevanje djeluje poput antidepresiva.

Nakon 30 minuta pjevanja, naš mozak proizvede povišenu količinu betaendorfina, serotonina i noradrenalina.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan