Paklene vrućine u Orionovoj maglici

Paklene vrućine u Orionovoj maglici

01.12.2007

Orionova maglica, poznata kao i Messier 42 se nalazi u zviježđu Orion. Budući da se vidi čak prostim okom, povoljna je za istraživanja njene unutrašnjosti gdje se odvijaju procesi formiranja zvijezda i planeta.

Sad su švicarski znanstvenici unutar maglice otkrili plinoviti mjehur u kojem vlada temperatura od 2 milijuna kelvinovih stupnjeva.

Nije ništa čudno na plinovitim mjehurima u galaksiji, ali su znanstvenici smatrali da je za njihov nastanak odgovorna supernova, međutim, unutar Orionove maglice nema supernove.

Dominantna je jedna zvijezda, Theta-1 Orionis C koja je najvjerojatnije odgovorna za plinoviti mjehur.

Promjer Orionove maglice iznosi 25 svjetlosnih godina i od Zemlje je udaljena 1300 svjetlosnih godina. Plinoviti mjehur unutar maglice je veličinom od 10 svjetlosnih godina zauzeo prostor zavidne veličine.

Budući da zvijezda sama ispušta plin, začuđujuće je što tlak unutar mjehura ne raste nego je konstantan. To znači da se plin negdje sa strane ispušta, pa znanstvenici smatraju da bi pored ovog mjehura, mogli otkriti još jedan mjehur koji do sada nisu vidjeli.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan