Otkrivena tuberkuloza na kostima starim 9000 godina

Otkrivena tuberkuloza na kostima starim 9000 godina

16.10.2008

Tuberkuloza je bolest od koje prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) širom svijeta godišnje obolijeva više od 1,5 miliona ljudi. Pronađene kosti stare 9000 godina dokazuju da su očito i ranije nego što se do sada moglo dokazati, ljudi umirali od ove bolesti.

Problem koji najviše zabrinjava naučnike jeste taj da tuberkuloza nevjerovatno brzo razvija rezistentnost na antibiotike. Pronađene kosti bi mogle pomoći naučnicima da prate razvoj patogena koji izaziva tuberkulozu.

Kosti su pronađene u mjestu Alit-Yam na izraelskoj obali Sredozemnog mora. Radi se o skeletima majke i djeteta, prema pregledu skeleta u starosti od 25 godina i 1 godine.

Ovo je novina jer su do sada naučnici kod tako starih skeleta mogli samo indirektno zaključiti da je uzrok smrti bila tuberkuloza. Na to su ukazivale specifične promjene na kostima lubanje. Najstariji pronađen skelet sa ovakvim karakteristikama je star 500 000 godina, ali ni određivanje ovolike starosti nije baš precizna. Ono što naučnici do sada nisu uspjeli pronaći su konzervirani ostaci stanica tuberkuloze.

Naučnici sa 'University College'-a u Londonu su sada imali sreću. Na skeletima su pronašli fragmente genoma uzročnika tuberkuloze, Mycobacterium tuberculosis ali i ostatke lipidne membrane uzročnika bolesti. Dokazivanje bakterije ukazuje na to da tuberkuloza za vrijeme ranog Kamenog doba tokom domesticiranja životinja nije prešla sa životinje na čovjeka nego da je se neko vrijeme paralelno razvijala sa čovjekom.

Ono što su naučnici još zaključili jeste da patogenu prije 9000 godina u usporedbu sa današnjim, fali jedan dio. Upravo zbog ovog zaključka se naučnici nadaju da će moći zaključiti na koji način se patogen razvijao kroz veći vremenski period. Moguće je da će se iz saznanja o evoluciji bakterije steći nove spoznaje za današnje terapije.

Naučnici smatraju da je kratko nakon porođaja, bolest sa majke prešla na dijete. Najvjerovatnije su oboje kao rezultat umrli od nje.

Svoje otkriće su objavili u časopisu 'PloS One'.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan