Otkriven ogroman fosil glodavca

Otkriven ogroman fosil glodavca

16.01.2008

Pronađen fosil lobanje najvećeg glodara ikad!

Ostaci zvjeri teške jednu tonu nađeni u Urugvaju, ukazuju na to da je glodavac bio velik kao bik! Naučnici smatraju da je ovaj glodar kročio šumama prije 2-4 miliona godina. Opis ovog sisara koji je 15 puta teži od najvećeg živog glodara, objavljen je u britanskom časopisu 'Proceedings of the Royal Society'.

Autori ovog teksta smatraju da je glodar živio u jednom poprilično bizarnom svijetu u današnjoj Južnoj Americi – u vrijeme ogromnih ptica grabljivica koje su imale oštar kljun dužine preko 40 centimetara, sabljozubim tigrovima i sisarima koji su imali na sebi vapneni oklop.

Fosilni ostaci su dali nove pojedinosti koje će pomoći u rekonstrukciji izumrlih životinja gigantskih razmjera tog vremena.

„Ako ste glodar i ne možete trčati tako brzo, morate se boriti sa tim predatorima“ – kaže dr. Rudemar Ernesto Blanco sa Instituta Fizike u Montevideu, Urugvaj, jedan od autora ovog teksta.„Mora da je narastao toliko da bi se mogao braniti.“

Njegova veličina je iznosila možda između 468 i 2500 kg, ali je vjerovatnije da je težila čak tonu.

Današnji glodari uglavnom ne teže više od jednog kilograma a čak i najveći glodar na našoj planeti, južnoameričko vodeno prase, manji je od pronađenog i može težiti i do 60 kg.

Dug je oko 53 cm i ima sjekutiće dužine nekoliko centimetara.

Međutim, ovaj glodar je najvjerovatnije bio bezopasni biljojed koji je s tolikom težinom morao po cijeli dan jesti.

Zubi mu ukazuju na to da je imao slabe mišiće za žvakanje i da je se hranio mekanim plodovima i vodenim biljkama.

Ime glodara je Josephoartigasia monesi i dobio ga je u čast urugvajskog paleontologa, Alvara Mones.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan