Otkrivanje tajne fetusa u Tutenchamunovom grobu

Otkrivanje tajne fetusa u Tutenchamunovom grobu

07.08.2008

Naučnici se nadaju da će DNK analizom otkriti čiji su nasljednici trebali biti mrtvorođeni ženski fetusi u Tutenchamunovom grobu

Nikada ranije ovi fetusi nisu pregledani ali ni pokazani javnosti. Dva ženska fetusa pronađena u Tutenchamunovom grobu predstavljaju misteriju otkad je Howard Carter 1922. godine otkrio ovaj grob u Dolini kraljeva.

Naučnici pretpostavljaju da bi se moglo raditi o dvije Tutenchamunove kćerke koje su začete sa njegovom sestrom. Naime, naučnici smatraju da se mladi Tutenchamun koji je umro u 19. godini života godinu dana ranije oženio svojom sestrom.

Fetusi su umrli između petog i sedmog mjeseca trudnoće. Naučnici sumnjaju da je Tutenchamun uopće imao nasljednika. Čak nije u potpunosti jasno ni ko je Tutenchamun zaista bio. Dok jedni smatraju da je on bio sin faraona Echnatona, drugi smatraju da mu je otac bio nepoznati faraon koji je vladao poslje Echnatona. Sigurno je samo da je Tutenchamun bio jedan od posljednjih vladara 18. dinastije. Vladao je otprilike 1330. godine prije nove ere koja predstavlja turbulentno vrijeme u Egiptu. Naime, Echnaton je nastojao da uvede monoteizam u Egiptu. Ipak, nakon njegove smrti već je vraćeno ranije vjerovanje Egipćana i svećenici su povratili svoju raniju moć.

Naučnici se nadaju da će DNK analizom uspjeti saznati da li postoji veza između dva fetusa kao i veza između fetusa pojedinačno i Tutenchamuna. Međutim, Abd al- Halim Nur al-Deen, jedan od vodećih egiptologa je skeptičan što se tiče same mogućnosti da se DNK analizom tako starih mumija može išta učiniti, a kamoli odrediti porijeklo pojedinih mumija, kao što su naučnici kao sljedeće planirali. Jedino u što jeste siguran je činjenica da svaka vijest o planiranom poduhvatu ima ogroman utjecaj na javnost te da se u medijima može dobro prodati.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan