"> " />
Odakle fobija od pauka

Odakle fobija od pauka

04.12.2007

"Archanophobie" ili strah od pauka nije jedina ali je možda najrasprostranjenija fobija na svijetu. Odakle toliki strah dok se neki ljudi nimalo ne boje? To pitanje su pokušali riješiti znanstvenici u Njemačkoj.

U tu svrhu su proučavali kratkoročno pamćenje i metode kojima osobe nauče pohranjivati što manje podataka o paucima u kratkoročno pamćenje.

Otkrili su da osobe koje pate od pretjeranog straha, pomalo iskrivljeno promatraju okolinu i da upravo ono čega se boje, automatski kao prvo uoče. Međutim, da li je iskrivljena percepcija okoline uzrok ili rezultat fobije, ostaje otvoreno.

Osobe su rješavale zadatke u kojima su bile slike pauka, pa su ih morali gledati cijelo vrijeme. Na početku su veoma brzo upijali svaki detalj omraženog objekta, da bi s vremenom ta pojava sve više slabila.

Osim ove metode kojom osobe koje se patološki boje ovih životinja uče normalno živjeti sa njima u svom okruženju, u metode se ubrajaju i držanje staklene posude u kojoj je pauk a naizad i držanje pauka na ruci.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan