O globalnom zagrijavanju - u Sarajevu

O globalnom zagrijavanju - u Sarajevu

17.11.2007

Globalno zagrijavanje je danas široko poznat termin. Mudar čovjek bi na osnovu same riječi lako mogao izvući zaključak da se radi o pojavi koja se tiče sviju nas. Naravno da je tako, ali mi toga nismo svjesni ili ne želimo biti toga svjesni što je samo po sebi mnogo neugodnija varijanta.

O tome govori, sada već poznati filma Ala Gorea - „Neugodna istina“ koji je prikazan na prvom predavanju seminara za popularizaciju nauke pod nazivom „Globalno zagrijavanje atmosfere“ održanom 15.11.2007. u amfiteatru Prirodnomatematičkog fakulteta na odsjeku za hemiju. Predavač je bila prof.dr. Azra Jaganjac, a organizator Prirodnomatematički fakultet i Centar za primjenjena istraživanja u hemiji.

Na početku predavanja, profesorica Jaganjac je prisutne upoznala za osnovnim činjenicama o atmosferi, stakleničkim plinovima, raznoraznim protokolima donešenim u svrhu zaštite atmosfere i ozonskog omotača, statističkim podacima najvećih zagađivača i tome sl. nakon čega je bila projekcija filma „Neugodna istina“ nobelovca Ala Gorea (Nobelova nagrada za mir 2007. godine).

Kako reče uvodničar dr. Merzuk Cacan ovu temu ne treba argumentovati. Tema je ozbiljna i o njoj se mnogo govori. I magazin NewVision kao temu broja donosi članak o ovom problemu.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan