Novozelandsko božićno drvo

Novozelandsko božićno drvo

25.12.2007

Dok je bijeli Božić na sjevernoj polutki, na južnoj snijeg gledaju samo na razglednicama sa okićenom smrekom ili nekim drugim zimzelenim drvetom. Novozelandsko božićno drvo je pak drvo zvano pohutakava koje upravo u ovo doba cvjeta u žarkoj crvenoj boji.

Pohutakava drvo je također zimzeleno drvo i krasi cijeli otok. Visine je oko 15 metara sa širokom krošnjom.

Cvjetovi su mu uglavnom crvene boje, mada su rijetki slučajevi i žuti cvjetovi.

Puni cvat dožive sredinom decembra i januara, a ponegdje i u februaru zbog čega ovo drvo i jeste dobilo naziv “božićno drvce” u ovom kraju.

Opasnost po ovo drvo predstavljaju životinje koje su prije 100 godine dovezene iz Australije zbog krzna.

Riječ je o posumima, malim tabolčarima koji jedu listove ovog drveta. Jedan jedini posum je u stanju da nakon tri godine ubije drvo staro i do 100 godina.

Izgradnja apartmana uz more je također dovela do pojačanog nestajanja ovog drveća, budući da vlasnici apartmana smatraju da im drveće zaklanja pogled na more ili se nalazi čak na putu gdje su planirani apartmani pa ih daju ukloniti.

Kako su Englezi i donijeli Božić u Novi Zeland, u ulicama grada se još uvijek postavlja zimzeleno drveće, na primjer smreka sa umjetnim snijegom. Isti slučaj je i sa razglednicama, ali se sve češće na razglednicama zadnjih godina pojavljuje i pohutakava drvo kao simbol novozelandskog Božića.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan