Novootkriveni rasjed u Jadranskom moru!

Novootkriveni rasjed u Jadranskom moru!

25.01.2008

Geolozi su do sada smatrali da su se Dinaridi i s njima Dalmatinska otočja već prije 20 milijuna godina prestali kretati. Kako stvari stoje, to svoje ubjeđenje će morati promjeniti.

Naime, istraživači sa Univerziteta u Arizoni u saradnji sa Zagrebačkim Sveučilištem i Hrvatskim Geodetskim Institutom su ustanovili da u Jadranskom moru, sjevernozapadno od Dubrovnika, postoji rasjed u dužini od oko 200km.

Taj rasjed je na granici Euroazijske i Afričke ploče. Brzina kojom se kreću ploče je oko 1mm u godini. Iako u ovom dijelu (podvodnom dijelu oko brazde) nije bilo značajnijih zemljotresa u posljednjih 2000 godina, potrebno je te stvari ponovo rekalkulisati.

Podaci će biti od velikog značaja za Hrvatsku, Crnu Goru, Albaniju i Italiju.

Richard Bannett, vođa istraživanja kaže: «Jadran neće biti uvijek kao što je sada. Talijanska obala se približava Balkanskoj brzinom od 4mm u godini. Za nekih 50 do 70 milijuna godina ove dvije obale će se spojiti.»

Bannett je inicijalno proučavao Apenine i shvatio je da mu treba više podataka o Dinaridima. „Oni su slabo istraženi“, kaže Bannett, “prije svega zbog političkih zavrzlama koje se vežu za balkanski prostor“.

Sada se proučavanjem Dinarida došlo do interesantnih spoznaja.

Kretanja kopna se mjere na osnovu antena koje se postave na različite punktove i promatra se njihov međusobni položaj. Jednu takvu antenu možete vidjeti na slici dolje koja je postavljena na otoku Hvaru.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan