Novootkrivena bakterija živi u spreju za kosu

Novootkrivena bakterija živi u spreju za kosu

07.03.2008

Naučnici u Japanu su otkrili novu bakteriju koja živi u spreju za kosu

Prema rezultatima studije, objavljene u martovskom izdanju časopisa “International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology”, novootkriveena bakterija može zaraziti sprej za kosu.

“Zaraženost kozmetičkih preparata je rijetka, ali neki proizvodi nisu u stanju potisnuti rast određenih bakterija”, kaže dr. Bakir sa JCM-a (Japan Collection of Microorganisms), Saitama, Japan. “Otkrili smo novu vrstu bakterije po imenu Microbacterium hatanonis za koju smo uočili da zagađuje sprej za kosu.”

Otkrili su i njoj srodnu vrstu, Microbacterium oxydans u spreju za kosu koja se izvorno uklanjala s bolničke opreme. Vrste mikrobakterija su pronađene u mlijeku, siru, jajima i čak u krvi pacijenata sa leukemijom, na kateterima i u koštanoj srži.

Naučnici su novu bakteriju pomnije proučili, te analizirali njen genom da bi potvrdili da je sasvim nova vrsta. „Ime je dobila u čast dr. Kazunori Hatano, za njegov doprinos razumijevanju roda mikrobakterija“, rekao je dr. Bakir.

Bakterija je štapićastog oblika i najbolje raste na temperaturi od 30°C i na pH neutralnom.

Sada naučnici moraju odrediti kliničku važnost nove vrste te razjasniti da li može biti opasna po ljude.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan