Novi slučajevi manipuliranja naučnih istraživanja u Južnoj Koreji

Novi slučajevi manipuliranja naučnih istraživanja u Južnoj Koreji

05.03.2008

Već prije dvije godine je razotkrivanje manipuliranja naučnih istraživanja na području kloniranja u Južnoj Koreji napravilo skandal. Sada su u javnost isplivala nova dva pokušaja manipuliranja naučnih podataka koja nisu digla manju uzbunu od prethodnog slučaja.

Kada se spomenu skandali vezano za manipuliranje naučnih rezultata, većina ljudi koji su u zadnjih nekoliko godina pratili dešavanja na polju nauke sjetit će se Hwang Woo Suka-a koji je u svojim studijama o kloniranju iznosio pogreške podatke u javnost. Da, to je upravo onaj čovjek koji je prvi klonirao psa u toj državi.

Sada su poznata nova dva slučaja manipuliranja naučnih podataka u Južnoj Koreji i porede se upravo sa tim slučajem.

Prilikom pokušaja jednog studenta na fakultetu da ponovi pokus objavljen u naučnom magazinu „Science“, student je morao zaključiti da je nije moguće dobiti objavljeni rezultat.

Dekan Fakulteta za biološke nuke je izjavio kako su na njegovom fakultetu nakon toga urađene detaljne analize, prilikom čega se uspostavilo da objavljeni rezultati ne mogu biti tačni.

Navodno manipulirane studije su rađene na području citologije i kategorisane su kao revolucionarno otkriće.

Obje studije su povezane. Rezultati prve su objavljeni u časopisu „Science“ 2005. godine, a rezultati druge studije u stručnom časopisu “Nature Chemical Biology” 2006. godine.

Prva je opisala novu metodu kojom se korištenjem nanočestica može utjecati na interakciju između ćelijskih molekula i lijekova u živim ćelijama. Rezultati ove studije su se trebali koristiti u kliničke svrhe kao na primjer u liječenju raka.

U drugoj studiji se objašnjava kako se prilikom korištenja godinu dana ranije objavljene metode otkrila mala molekula pomoću koje se tjelesne ćelije mogu reprogramirati, a njihovi procesi starenja obrnuti.

Lee Gyun Min sa Korejskog instituta za naprednu nauku i tehnologiju je u utorak obavjestio javnost o manipuliranju podaka u spomenutim studijama. Lee tvrdi da su rezultati šokantni kao i u slučaju Hwang. Institut je također izjavio da su oba stručna časopisa informisana o rezultatima fakulteta.

Dva najodgovornija naučnika za manipulirane studije su priznali da su rezultate istraživanja „malo napuhali“.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan