Novi lijek za liječenje napada panike

Novi lijek za liječenje napada panike

19.06.2009

Njemački naučnici razvili su supstancu koja efikasnije od dosadašnjih lijekova liječi razne napade panike. Najbolje na novom lijeku jeste činjenica da nema nikakvih nuspojava.

Tim naučnika oko Rainera Rupprechta sa Instituta Max-Planck za psihijatriju u Minhenu, otkrio je supstancu koja pomaže u liječenju napada panike.

Naime, u eksperimentima sa pokusnim štakorima, nova supstanca po imenu XBD173, pokazala se veoma uspješnom. Međutim, prilikom testiranja na ljudima, naučnici ovu supstancu nisu isprobali na već oboljelim pacijentima nego su kod zdravih ljudi umjetnim putem izazvali simptome koje imaju bolesnici. Simptomi su se uz pomoć XBD173 uočljivo ublažili bez izazivanja nuspojava koje se kod drugih načina terapiranja ove bolesti inače pojavljuju.

Do sada su prema Raineru Rupprechtu postojala dva načina liječenja napada panike i to lijekovima za smirenje i antidepresivima. Budući da lijekovi za smirenje kod pacijenata izazivaju dugotrajni umor ali i brzu ovisnost, liječnici se u zadnje vrijeme uglavnom opredjeljuju za antidepresive. Međutim, djelovanje antidepresiva se osjeti tek nakon nekoliko sedmica ili čak mjeseci.

Novi lijek djeluje brzo i bez ikakvih nuspojava. U američkom stručnom magazinu 'Science', naučnici su objasnili kako je upravo to i bio cilj njihovog istraživanja.

Nažalost će ovaj lijek, unatoč podršci farmaceutske industrije, na tržište doći tek za nekoliko godina.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan