Novi hrvatski vojni helikopteri

Novi hrvatski vojni helikopteri

04.02.2008

Hrvatsko Ratno Zrkoplovstvo uvodi u službu novi model vojnog helikoptera

Radi se o transportno-borbenom helikopteru Mi-171Š, od kojih su 4.12.2007. isporučena prva dva od ukupno 10 naručenih aparata iz fabrike UUAZ smještene u Sibiru 5.600 km istočno od Moskve. Ovim helikopterima se isplaćuje 65 miliona dolara klirinškog duga Rusije prema Hrvatskoj naslijeđenog još od ex-Jugoslavije.

Ovo je o najnovija modernizovana verzija helikoptera Mi-8, namijenjena kako transportnim tako i borbenim zadacima (Š-šturmovik-jurišni), a naoružan je sa višecijevnim lanserima nevođenih raketa BM-8M 80 mm na četiri vanjska nosača.

Također su poboljšane i transportne sposobnosti ugradnjom utovarne rampe u stražnjem dijelu trupa, pogodne za utovar vozila težine do 4 tone, dok je pilotski kokpit opremeljen kolor displejima.

Helikopter je opremljen raznovrsnom opremom za preživljavanje neprijateljske vatre poput uređaja za smanjivanje IC zračenja na ispuhu motora, lanserima IC mamaca ASO-2U, ECM radarskim omotačem L-166V1, a vitalni dijelovi konstrukcije su zaštićeni oklopom.

Helikopteri će se koristiti i za civilnu namjenu kao što je gašenje požara, prevoz vatrogasaca i bolesnika, a opremljeni su i sa dvije dizalice, nosivosti 150 i 300 kg, što će olakšati spasilačke zadatke u okviru gorske službe spašavanja.

Dva helikoptera će biti opremljena kao VIP letjelice za prevoz državnih i vojnih zvaničnika.

Sličan aranžman je nedavno realizirala i Češka Republika koja je na ime ruskog duga preuzela 16 helikoptera Mi-171Š.

U Hrvatskoj se trenutno vodi debata, kojim višenamijenskim borbenim avionom (F-16C ili JAS-39 Gripen) zamijeniti zastarjele MiG-21, čije je povlačenje iz službe najavljeno do 2010?

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan