Nobelova nagrada za medicinu

Nobelova nagrada za medicinu

06.10.2008

Napokon su određeni dobitnici ovogodišnje Nobelove nagrade za medicinu. Sretnici su jedan njemački i dvoje francuskih naučnika.

Svota od milion eura koliko iznosi Nobelova nagrada za medicinu će se ove godine morati podijeliti na dva dijela. Jedna polovica će pripasti njemačkom naučniku po imenu Harald zur Hausen a druga Francuzima Luc Montagnieru i njegovoj kolegici po imenu Françoise Barré-Sinoussi.

Njemački naučnik je Nobelovu nagradu zaslužio jer je otkrio da neki tipovi seksualno prenosivog humanog papiloma virusa (HPV 16 i HPV 18) uzrokuju rak. Ustvari su ovi tipovi HPV-a uzročnici čak 70% svih slučajeva raka grla maternice u svijetu. Ovaj naučnik je već u 70-im godinama tvrdio da postoji virus koji uzrokuje rak. Njegova izjava je umjesto pohvalom rezultirala podsmjesima. Međutim, tri decenije kasnije je Nobelov komitet priznao trud i dostignuće ovog čovjeka na polju medicine te ga nagradio najvećom nagradom koju bi si bilo koji naučnik mogao poželjeti.

Unatoč podsmjehu ostalih naučnika, Harald zur Hausen je ustrajnim istraživanjem potaknuo razvijanje cjepiva protiv raka grla maternice.

U Njemačkoj je komisija koja se bavi pitanjima cijepljenja, pod imenom STIKO, u martu 2007. godine preporučila cijepljenje ovim cjepivom svih djevojaka u dobi od 12 do 17 godina, obavezno prije prvog spolnog odnosa. Dostignuće ovog naučnika je u njegovoj matičnoj državi posebno veliko s obzirom na to da od raka grla maternice u Njemačkoj godišnje obolijeva 6500 žena.

Ostalo dvoje dobitnika Nobelove nagrade, zaslužili su je otkrivanjem virusa HIV koji uzrokuje sidu. Početkom 80-ih godina prošlog stoljeća su na Institutu Pasteur u Parizu izolirali ovaj virus kod teško oboljelih pacijenata stvarajući na taj način temelj za razvoj modernih lijekova za liječenje ove bolesti.

Određivanjem ovih dvoje kandidata za dobivanje Nobelove nagrade se dugogodišnja borba između američkog virologa po imenu Robert Gallo i spomenutog francuskog naučnika, Montagniera za mjesto pronalazača HIV-a smatra napokon okončanom.

Nakon što se još u utorak i srijedu imenuju dobitnici Nobelove nagrade na području kemije i fizike, svečana dodjela nagrada će se prema tradiciji obaviti 10. decembra, na dan smrti Alfreda Nobela.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan