Nikotin utječe na lošije spavanje

Nikotin utječe na lošije spavanje

09.02.2008

Naučnik u Baltimoru je dokazao da pušači lošije i nemirnije spavaju od nepušača. Za nemir tokom noći naučnik krivi sindrom odvikavanja od nikotina.

U Baltimoru je naučnik - Naresh Punjabi - pratio 40 pušača i 40 nepušača tokom noći. Mjerio je aktivnost mozga, disanje, cirkulaciju krvi, aktivnost srca, mišića i očiju, ali i hrkanje.

Preduslov za ovaj test je bio da dobrovoljci nisu bolesni i da ne kozumiraju nikakve lijekove koji bi imali utjecaj na njihov san.

Prilikom analize rezultata EEG-a (elektroencefalograma) je naučnik zaključio da je period trajanja takozvanih delta valova koji inače označavaju duboki san mnogo duži bio kod nepušača, a da je period trajanja takozvanih alfa valova, koji označavaju stanje uoči sna ili čak samo mirno ležanje zatvorenih očiju duži bio kod pušača.

Nakon noći je ispitao i pušače i nepušače o njihovom spavanju. Čak 20% pušača je izjavilo kako spavaju loše i nemirno, dok je samo 4% nepušača izjavilo istu stvar.

Naresh za ovu pojavu krivi nikotin, koji pušačima ne dopušta da brzo utone u dubok san. To se zaista i poklapa sa rezultatima mjerenja tokom noći. Za nemir u snu naučnik krivi nedostatak nikotina u tijelu koji izaziva sindrom odvikavanja, te pušači u tom vremenu spavaju jako nemirno.

Ovo istraživanje bi moglo pomoći u pronalasku odgovarajućeg lijeka koji bi kao bezopasna zamjena za nikotin pomogla osobama u fazi odvikavanja od pušenja da mirnije spavaju.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan