Neočekivani porast CO2 u atmosferi

Neočekivani porast CO2 u atmosferi

02.11.2007

Tim znanstvenika je otkrio da se rast atmosferskog ugljik dioksida (CO2) povećao za 35% brže nego što se očekivalo od 2000. godine. Ovo otkriće je objavljeno u magazinu “Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS)”.

Studija je otkrila da je nedjelotvornost u korištenju fosilnih goriva povećala nivo CO2 za 17%, dok je preostalih 18% proizašlo iz propadanja efikasnosti prirodnih zemljišta i odliva oceana koji upijaju CO2 iz atmosfere.

Istraživanje je pokazalo da je poboljšavanje inteziteta ugljika globalne ekonomije zakazalo od 2000. god. nakon poboljšavanja od 30g, što je dovelo do neočekivanog porasta atmosferskog CO2.

Studija je također otkrila da je globalna emisija CO2 dostigla 9.9 milijardi tona ugljika u 2006, što je za 35% iznad emisija u 1990. godini.

Autor dr. Corinne Le Quéré je rekao; “Pad u globalnom smanjenju efikasnosti sugerira da je uspostavljanje stabilizacije atmosferskog CO2 čak mnogo teže postići nego što se mislilo ranije. Otkrili smo da blizu pola pada efikasnosti smanjenja CO2 u oceanima odgovara pojačanju vjetrova u Južnom oceanu.”

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan