Nemirno ponašanje djece na nastavi

Nemirno ponašanje djece na nastavi

19.02.2009

Uglavnom se za djecu koja na nastavi ne mogu sjediti mirno kaže da su loše skoncentrisana i da nisu u stanju pratiti nastavu. Međutim, istina je upravo suprotna.

Što duže dijete sjedi mirno na jednom mjestu, to ne samo da mu koncentracija više opada, nego dijete postaje i nervozno. Naučnici iz Njemačke su uspjeli dokazati da djeca koja su 'nemirna' na nastavi mogu bolje razmišljati i duže biti skoncentrisani, jer im konstantno pomjeranje omogućava bolju opskrbu kisikom.

Naučnici su svoju tvrdnju dokazali tako što su istražili utjecaj na tijelo kada se osoba pokreće na stranu, unaprijed i unazad. U tu svrhu su termografskom kamerom mjerili prokrvavljenost gornjeg dijela tijela 'nemirne' djece te su rezultate usporedili sa kontrolnom grupom djece koja je na nastavi sjedila mirno. Ispostavilo se da su unutrašnji organi, pogotovo predio vrata, bili znatno više prokrvavljeni kod 'nemirne' djece.

Naučnici tvrde da se sjedenjem na klasičnoj školskoj stolici tijelo djeteta s vremenom opusti pri čemu ramena padaju naprijed i stomak i pluća se stisnu. Zbog toga osoba počinje disati manje duboko te manje kisika dospjeva u krv. Taj manjak kisika u krvi se ubrzo odrazi na prokrvavljenost i samog mozga zbog čega dijete gubi koncentraciju.

Nemirno ponašanje za klupom, tj. konstantno pomjeranje naprijed-nazad i na stranu predstavlja kompenzaciju koja djeci omogućava bolji dotok kisika i dužu koncentraciju.

Nakon ovog saznanja, i roditelji i nastavnici bi trebali bolje razmisliti prije nego idući put zatraže od djeteta da miruje na klupi.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan