Naučnici traže komade meteorita u Kanadi

Naučnici traže komade meteorita u Kanadi

24.11.2008

U noći 20.11.2008. je najvjerovatnije meteorit pao na tlo Kanade. Očevici pričaju o bijeloj svjetlosti na nebu, a i videosnimci već postoje. Pitanje je samo, gdje su komadi meteorita pali.

Naučnici smatraju da komade meteorita koji se pri ulasku u atmosferu razbio na komade, trebaju tražiti blizu gradića Macklin, na graničnom području između kanadskih provincija Saskatchewan i Alberta. Alan Hildebrand, naučnik sa Univerziteta u Calgary-ju tvrdi da je dobio oko 300 dojava putem interneta, da bi se komadi mogli naći upravo u tom području.

On tvrdi da je ovaj meteor bio jedan od najsvjetlijih koji su ovog desetljeća viđeni na nebu Kanade. U četvrtak navečer je gromada ušla u Zemljinu atmosferu, “veličine između stolice i pisaćeg stola”, tvrdi Hildebrand. Težina prije nego što se meteorit raspao u komade, bila je između jedne i deset tona.

Meteoroidi skoro redovno dospjevaju u Zemljinu atmosferu. Neki od njih su doduše tako mali da prolaskom kroz atmosferu sagorijevaju. Teško je predvidjeti gdje i kada će pasti neki meteorit, pogotovo kada je u pitanju manje nebesko tijelo, jer su uglavnom veći meteoroidi naučnicima poznati te ih češće i prate.

Statistički gledajući, sljedeći pad meteorita koji može uništiti više od 1000 kvadratnih kilometara, desit će se tek za 300 godina i može biti bilo gdje na Zemlji.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan