Naučnici su naučili računar da prepoznaje žensku ljepotu

Naučnici su naučili računar da prepoznaje žensku ljepotu

06.04.2008

Definiciju ljepote određuje onaj ko gleda, ali da li to mora biti čovjek?

Naučnici u Tel Aviv Univerzitetu su uspjeli naučiti računar da prepoznaje ljepotu kod žena. Pomoću jednog software-a, matematičkom analizom i ranijim podacima računar je uspio da procijeni atraktivnost žene na svakoj slici korištenoj u pokusu.

Naime, naučnici su kao prvo dali grupi od 30 muškaraca i žena 100 različitih slika ženskih lica i zatražili od njih da procjene ljepotu lica ocjenom od 1 do 7. Poslje toga su rezultate unijeli u računar te pokrenuli software za analiziranje istih, nakon čega su software-u “dali” drugih 100 slika žena, a software je pomoću matematičkih analiza, geometrije i rezultata prvih 100 slika uspio procijeniti atraktivnost i ljepotu tih lica. Rezultati koje je računar dao su bili veoma slični rezultatima ljudskog odabira.

Autor programa ukazuje na to da to nije ništa čudno i da su matematičari odavno povezali ljepotu sa simetrijom i zlatnim rezom. Ovaj program će pomoći u poljima plastične hirurhije i identifikaciji lica.

Slijedeći korak je da software nauči prepoznavati ljepotu muškaraca, ali je taj zadatak malo teži, jer je razlika u ukusu u ovom slučaju zaista velika. Psihološke analize su pokazale da je suglasnost oko muške ljepote veoma relativna među ljudima. Autor software-a tvrdi da on lično neće dati sliku svog lica na raspolaganje u eksperimentu jer bi “vjerovatno uzrokovao da mašina eksplodira”.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan