Naučnici otkrili način kako da produže život do 800 godina

Naučnici otkrili način kako da produže život do 800 godina

18.01.2008

Postoji način na koji se živim organizmima može produžiti život, tako da je moguće da bi i ljudi mogli živjeti čak do 800 godina.

Naučnici s Univerziteta Južne Kalifonije su objavili da su uspjeli produžiti život bakterije gljivice hmelja (kvasca), a postupak produžavanja života bakterije bi se također mogao primjeniti i na ljudima. To uključuje „prepravljanje“ dva gena (i smanjivanje unosa kalorija). Testiranje je već počelo na dobrovoljcima u Ekvadoru.

Prema najavi kompanije PloS Genetics-a, naučnici su produžili život gljivice pekarskog kvasca za 800 godina bez ikakvih vidljivih popratnih efekata. Ovo otkriće, postignuto kombinacijom prehrambenih i genetskih promjena, je dovelo naučnike bliže kontroliranju preživljavanja i zdravlja jedinke svih živih sistema: ćelije. „Osnivamo novu fondaciju za reprogramiranje zdravog života,“ – kaže vođa studije Valter Logo sa Univerziteta Južne Kalifornije.

Longova grupa je stavila gljivicu pekarskog kvasca na kalorijski ograničenu dijetu i izbacila dva gena - RAS2 i SCH9 – koji potiču starenje kod kvasca i rak kod ljudi.

„Dobili smo deseterostruko produženje životnog vijeka, što je, smatram, najdulje produženje postignuto kod jednog organizma ikada,“ – kaže Longo. Uobičajeni životni vijek kvasca je oko sedmica dana.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan