Naučnici dobili embrion-hibrid od ljudskih i kravljih stanica

Naučnici dobili embrion-hibrid od ljudskih i kravljih stanica

02.04.2008

Britanski naučnici su u labaratoriji dobili embrion koji je i ljudskog i kravljeg porijekla. Na ovaj način žele ubuduće razvijati matične stanice.

Naučnici Univerziteta u Newcastle-u su uspjeli razviti embrion koji je 99,9% čovjek i 0,1% krava. Smatraju da je ovo bitan korak u razvijanju matičnih stanica na lakši način. Do životinjskih jajnih stanica je ipak u usporedbi sa ljudskim mnogo lakše doći.

Istraživanje je bilo moguće samo zbog jedne iznimne dozvole od strane HFEA (Human Fertilisation and Embriology Authority).

Naučnici su na čelu sa istraživačem matičnih stanica, Lyle-om Armstrongom uzeli genski materijal iz stanica ljudskog kožnog tkiva i usadili ga u ovojnicu jajne stanice krave te su električnim impulsom potakli embrion na razvijanje. Već nakon tri dana su uništili embrion koji se u tom trenutku sastojao od 32 stanice.

Cilj naučnika je ponoviti pokus i ovaj put sačekati šest dana prije nego što unište embrion. Nakon tog perioda će pokušati dobiti matične stanice iz embriona. Ustvari naučnici žele provjeriti da li se stanice himera mogu koristiti u liječenju teških bolesti kao što je parkinsonova bolest.

Sa ovim otkrićem bi se privremeno ipak trebalo biti oprezno, budući da vijest još uvijek nije objavljena ni u jednom stručnom časopisu gdje bi je procjenili stručnjaci.

Londonska vlada trenutno priprema novi zakon o istraživanju matičnih stanica koji će između ostalog dozvoliti korištenje embriona himera u naučne svrhe.

Katolička crkva i Udruženje za prava nerođene djece su međutim tražili zabranu ovakvih istraživanja.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan