Naučnica zbog nesretnog slučaja strahuje od ebole

Naučnica zbog nesretnog slučaja strahuje od ebole

20.03.2009

Njemačka naučnica se u labaratoriji Instituta za tropsku medicinu u Hamburgu slučajno ubola iglom injekcije u kojoj je bio virus ebole.

U četvrtak prije sedmicu dana se u najvećem njemačkom institutu za tropske bolesti, tj. u Bernhard-Nocht institutu za tropsku medicinu u Hamburgu desila nesreća tijekom koje se naučnica ubola iglom injekcije u kojoj je ranije bio virus ebole. Iako su mjere opreza u Institutu na najvišoj razini, igla je prošla kroz tri sloja rukavica.

Naučnica je odmah odvezena u bolnicu na ispitivanje, te je stavljena pred možda najtežu odluku u njnom životu. Naime, pošto za ebolu nema lijeka i budući da je postotak smrtnosti od te bolesti između 50 i 80 posto, predložili su joj da na njoj isprobaju cjepivo koje nikada ranije nije isprobano na ljudima, te bi moglo eventualno dovesti do nepoželjnih posljedica.

Naučnica se teškim srcem odlučila za cjepivo koje je hitno poslano iz Kanade i ubrizgano joj u subotu popodne, iako još nije bilo sigurno, da li se uopće inficirala virusom.

Nakon nekoliko sati je došlo do reakcije na cjepivo u obliku glavobolje, povišene tjelesne temperature i bolova u mišićima. Kako su simptomi ebole slični, naučnica je smještena u karantenu, ali već od ponedjeljka nema temperaturu, te je jučer premještena na obični bolnički odjel.

Međutim, vrijeme provedeno u izolaciji je loše utjecalo na psihičko stanje naučnice. Dodatno stanje pogoršava i činjenica da vrijeme inkubacije u slučaju ebole traje od tri dana do tri sedmice, što znači da liječnici još dvije sedmice ne mogu biti sigurni da li će se bolest pojaviti ili ne.

Naučnici tvrde da se od trenutka davanja cjepiva do danas nije desilo ništa nepredviđeno, uključujući i reakciju na samo cjepivo. Čak se kod gospođe kao i tijekom testova na majmunima, virus cjepiva dva dana mogao dokazati u krvi, nakon čega je nastao. To barem dokazuje da je imunitet pacijentice reagovao na sadržaj cjepiva.

Još uvijek liječnici u krvi naučnice nisu pronašli virus ebole kao ni antitijela za borbu protiv ovog virusa, iako joj svaki dan analiziraju krv. Ukoliko pak naučnici osim antitijela za borbu protiv virusa u samom cjepivu naiđu i na antitijela za borbu protiv virusa ebole, znat će da je cjepivo djelovalo. Do sada se iz ovog slučaja jedino zna da je cjepivo podnošljivo za ljude.

Mogućnost da se naučnica uopće zarazila virusom, prema naučnicima i nije pretjerano velika, rizik je ipak previsok.

Ebola je jedna od najsmrtonosnijih bolesti na svijetu i po prvi put se pojavila 1976. u Sudanu i na sjeveru tadašnjeg Zaire-a. Gotovo svi judi koji su nezaštićeni došli u kontakt sa bolesnicima, inficirali su se i umrli. Bolest se prenosi direktnim kontaktom sa tjelesnim tekućinama oboljele osobe i izaziva teška unutarnja krvarenja zbog kojih nakon kraćeg perioda nastupa smrt.

Zadnji put se ovakav nesretan slučaj u labaratoriji kao u Njemačkoj sada, desio u Kanadi 2002. godine.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan