Nastavnica otkrila novo nebesko tijelo izvan Mliječne staze

Nastavnica otkrila novo nebesko tijelo izvan Mliječne staze

06.08.2008

Holandska nastavnica je tokom sudjelovanja u jednom projektu na slikama svemira otkrila zelenu neidentifikovanu 'stvar'. Naučnici su potvrdili da je 'kosmički duh', kako ovaj objekat zovu, daleko od Mliječne staze.

Nakon raznih otkrića u zadnjih mjesec dana, kao što su jezero etana na Titanu, voda na Marsu te mogući perhlorat u tlu Marsa, svemir je i dalje pun iznenađenja.

U sklopu projekta zvanog 'Galaxy Zoo' u kojem profesionalni astronomi i astronomi amateri klasificiraju nebeska tijela na slikama, nastavnica Hanny van Arkel kojoj astronomija predstavlja hobi, otkrila je na jednoj slici plavkastu mrlju za koju se ne zna šta predstavlja.

Znanstvenici sa Yale Univerziteta su objavili da je ta plavkasta mrlja na slici u stvarnosti zeleni objekat koji se uglavnom sastoji od plinova i zatvara šupalj prostor u sredini. Zeleni oblak je vruć oko 10000° C a promjer šupljine u centru iznosi 16000 svjetlosnih godina.

Također se ustanovila udaljenost 'kosmičkog duha' od Zemlje koja iznosi 700 miliona svjetlosnih godina što znači da je daleko izvan Mliječne staze kao i galaksija IC 2497 koja se na slici nalazi odmah pored.

Astronomi smatraju da je obližnji takozvani kvazar izazvao jako svijetljenje plinovitog oblaka. Međutim, taj isti kvazar se prema pretpostavkama astronoma ugasio prije 10000 godina ali zeleni 'duh' i dalje svijetli obasjan svjetlošću koju je kvazar nekada odašiljao.

Otkriće je tako neobično da astronomi iza njega slute novu klasu nebeskih tijela, a uskoro će i svemirski teleskop Hubble sudjelovati u proučavanju novootkrivenog nebeskog tijela.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan