Nakon 90 godina još imuni na virus španske gripe

Nakon 90 godina još imuni na virus španske gripe

18.08.2008

Naučnici su pronašli 32 ljudi koji su živjeli za vrijeme španske gripe i preživjeli je. U njihovoj krvi se i danas proizvode antitijela koja su ih prije toliko godina spasila od ove smrtonosne bolesti.

Od 1918. do 1920. godine je pandemija španske gripe odnijela preko 25 miliona života širom svijeta. Danas još postoje preživjeli ove gripe a naučnici su uspjeli naći 32 njih koji imaju od 91 do 101 godinu. Oni su gripu preživjeli jer je njihova krv bila u stanju proizvesti antitijela koja su ih učinila imunima na ovu bolest.

Uzorke krvi koje su naučnici uzeli preživjelima izložili su ostacima virusa. U labaratoriji se potom pokazalo da i nakon 90 godina bijela krvna zrnca još uvijek mogu proizvesti antitijela protiv virusa 1918 H1N1.

Potom su naučnici učetverostručili količinu antitijela i ubrizgali ih miševima dan nakon što su im ubrizgali virus koji ih je trebao ubiti. Međutim, zbog ubrizgavanja antitijela, miševi su ostali na životu.

Naučnici su također pručavali da li se antitijela bore i protiv drugih varijanti virusa tipa H1N1 koji su se javljali u 20. stoljeću. Međutim, došlo je ili do neznatnih ili ni do nikakvih reakcija na ove vrste virusa zbog čega su naučnici zaključili da su osobe zaista jednostavno zadržale imunost na špansku gripu i nakon 90 godina.

Naučnici se nadaju da će ovo otkriće koristiti daljnjem razvijanju cjepiva.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan