Najveći gubitnici su najmanji krivci

Najveći gubitnici su najmanji krivci

01.12.2007

Dobro je poznato da su zapadne zemlje, sa SAD-om na čelu, najveći krivac za ispuštanje štetnih plinova u atmosferu, čiji rezultat je i promjena klime, tj. globalno zatopljenje.

U najugroženije zemlje u budućnosti koje očekuju veliki gubici zbog globalnog zatopljenja i nadolazećeg povećanja morske razine, spadaju najsiromašnije zemlje.

U ovim područjima živi preko milijardu ljudi koji će u nadolazećim katastrofama u najboljem slučaju postati izbjeglice, budući da im već sada ponestaje vode, a i hrane ima sve manje.

Absurdna je činjenica da su ove zemlje krive za samo 5% emisije štetnih plinova, što je kap u moru ako se uzme u obzir da je već 2002. godine SAD bio odgovoran za 23%, članice Europske Unije zajedno za 25% i Kina za 15% emisije štetnih plinova.

Čak u 100 najugroženijih zemalja koje će biti najteže pogođene promjenama klime, spadaju tri skupine:

  1. najsiromašnije zemlje koje nemaju sredstava da se osiguraju na bilo kakav način,
  2. otočja koja su na niskoj nadmorskoj visini i
  3. afrički kontinent za kojeg se smatra da je najranjiviji.

Već je se u zadnjih nekoliko godina u ovim područjima povećao intenzitet i učestalost prirodnih katastrofa od čega je već poginuo ogroman broj ljudi.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan