Najveća usta na Zemlji

Najveća usta na Zemlji

19.11.2007

Zamislite kako iz vode izlaze usta široka 4m i sa tijelom koje je teško 40 tona. Grbasti kit može progutati tonu litara vode sa hiljadama malih ribica i to u samo jednom gutljaju.

Grbasti kit se hrani morskim beskralježnjacima i ribama. Svakog ljeta, oni plivaju u hladnom moru i odjednom počnu da iskaču iz vode, otvorenih usta, kao na ovoj slici. Tokom procesa hranjenja, kit udahne oko tonu litara vode, koju zatim ispusti.

Grbasti kitovi imaju najraznovrsniji repertoar metoda hranjenja od svih vrsta kitova. Najčešća tehnika je poznata kao balonska mreža: grupa kitova napuše balon koji stvara optičku varku ribama, dok jedan ili više kitova u grupi stvaraju vokalizaciju koja tjera ribe prema balonu. Balonska granica napunjena ribama se zatvara. To je jedan od spektakularnijih prizora suradnje između morskih sisavaca.

Nakon toga kitovi otvaraju svoja široka usta i usisavaju vodu iz balona sa ribama. Kada kitovi otvore usta , njihova čeljust može da se raširi i stvara veliku površinu za hvatanje pljena. Prestrašene ribe se uspiju samo jednom okrenuti i već se nađu u savršenoj poziciji da budu uhvaćene u velikom kitovskom gutljaju.

Dokazi sugeriraju da postoji jedan kit koji puše balon koji manipulira žrtve.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan