"> " />
Najstariji zvučni snimak

Najstariji zvučni snimak

02.04.2008

Zvučni snimak od deset sekundi je oborio Edisonovu inovaciju fonografa kao prve sprave za snimanje zvuka. Naime 17 godina prije Edisonove inovacije, Francuz Édouard-Léon Scott de Martinville je snimio 10 sekundni snimak francuske dječije pjesme "Au Clair De La Lune", koristeći se fonautografom.

Njegova inovacija je radila po principu zapisivanja zvučnih valova na komadu papira pokrivenom crnim dimom iz uljne lampe. On nikada nije imao namjeru poslušati taj zvuk, instrument je bio namjenjen za arhiviranje zvukova radi boljeg razumijevanja zvuka općenito.

Scott je patentirao svoje otkriće u Akademiji nauka u Parizu 1857. sa namjerom da istražuje zvuk i način na koji se širi. Istraživači, audio historičari i stručnjaci zvuka su radili zajedno u neformalnoj grupi koja je imala za cilj da poboljša kvalitet zvuka, otkloni pozadinske smetnje i “naštima” tačnu frekvenciju pomoću digitalnih slika tih papirnih arhiva i računarske napredne tehnologije.

Premijeru je snimak dočekao na godišnjuoj konferenciji asocijacije “Association for Recorded Sound Collections” na Stanfordskom univerzitetu prošlog mjeseca.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan