Najstarije drvo na svijetu

Najstarije drvo na svijetu

18.04.2008

Naučnici su ustanovili da je jedna švedska smreka stara preko 9000 godina

Ovo drvo se nalazi u nacionalnom parku Fulufjället u provinciji Dalarna. Sudeći prema starosti korjena, staro je čak 9550 godina. Ranije se smatralo da je najstarije drveće na svijetu kalifornijski bor koji može dostići 4000 do 5000 godina starosti.

Do sada se smreka smatrala jednom od “novijih” drveća u ovoj regiji, što očito nije tačno. U ovoj regiji su naučnici pronašli još 20-ak smreka koje su stare preko 8000 godina. Unatoč tome što su ljeta u prošlosti na ovom području bila dosta hladnija, ovo drveće je uspjelo preživjeti. Kako? Najvjerovatnije je pomogla sposobnost da iz korjena smreke izraste novo stablo nakon što staro odumre.

Nakon što se temperatura povećala za jedan stupanj zadnjih godina, smreka se proširila na ovom području. Najvjerovatnije bi se iz tog razloga mogle dobiti važne informacije o promjeni klime.

Odakle je ovo drveće prvenstveno došlo, naučnici još nisu zaključili. Do sada se smatralo da se drveće proširilo u ove krajeve sa istoka. Međutim, taj put je za vrijeme ledenog doba bio zatvoren. Sada naučnici pretpostavljaju da je smreka izvorno već rasla na zapadu ili jugozapadu Norveške u kojoj je klima bila blaža. Veliki dijelovi današnjeg Sjevernog mora su presušili tokom ledenog doba, morska površina se nalazila preko 100 metara niže nego danas.

Naučnik Leif Kullmann sa švedskog univerziteta Umeå smatra da se drveće tada preko jednog kopnenog dijela na kojem nije bilo leda proširilo prema sjevernim planinama.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan